Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Μια αλλη εκπαιδευτικη τηλεοραση


Ναι σιγουρα, θα πει καποιος, βλεποντας την απο πανω φωτο. Κι ομως, ποιος θα το περιμενε πως θα υπηρχαν δυο (τουλαχιστον) αμερικανικα σηριαλ που θα αντλουσαν τη θεματολογια τους και θα οφειλαν την υπαρξη τους σε δυο απο τις πιο απεχθεις στους αμυητους επιστημες: τα μαθηματικα και τη φυσικη? Που θα απευθυνονταν σε ενα κοινο που, αν μη τι αλλο, θα πρεπει να εχει μια λιγο παραπανω απο στοιχειωδη επαφη με εννοιες οπως πειραμα και παρατηρηση, θεωρημα, παραγωγος, διασπορα και αλλα συναφη? Και να που εγινε κι αυτο· και μαλιστα με επιτυχια!

Numb3rs: Ενας πρακτορας του FBI στην Καλιφορνια επιστρατευει τον αδερφο του που τυχαινει να ειναι ενα κλασικο παιδι-θαυμα της Αμερικης, ο οποιος βεβαια με τη σειρα του επιστρατευει μια σειρα απο συναδελφους του, με σκοπο την επιλυση καθε ειδους εγκληματων, αυτη τη φορα ομως με εμπεριστατωμενο, θεωρητικως συμπαγη και επιστημονικο τροπο. Φυσικα το FBI δεν ειναι και το πιο προσφορο εδαφος για πειραμα και παρατηρηση, αλλα τα πεντε χρονια ζωης της σειρας αυτης δειχνουν πως ενας μαθηματικος -ποσο μαλλον ο συγκεκριμενος- παντα μπορει να βρει μια "κομψη λυση".

Big Bang Theory: Περα απο την επικρατουσα θεωρια για τη δημιουργια του συμπαντος, τα τελευταια δυο χρονια αποτελει και ενα σημαντικο sitcom πειραμα για το αν και κατα ποσο μια διανοια (= IQ 175) που συγκατοικει με μια μεγαλοφυια (=IQ 190) μπορει να αλληλεπιδρασει επιτυχως με τη νεα γειτονισσα ηθοποιο-σερβιτορα (=IQ κανονικου ανθρωπου αλλα κορμι θανατηφορο) και τι ειδους προϊοντα μπορουν να παραχθουν με τετοια, απο μονα τους εκρηκτικα, αντιδρωντα. Το μονο σιγουρο ειναι πως ολοι (ολοι που το βλεπουμε δηλαδη) ζουμε με την ελπιδα να παρει επιτελους ο geek-ισμος την εκδικηση του!



Ειδοποιηση: τα παραπανω δεν ειναι ευρεως προτεινομενα θεαματα και ο γραφων δε φερει ευθυνη για αρνητικες αντιδρασεις που μπορει να καποιος να βιωσει ή να εισπραξει απο τριτο ατομο το οποιο θα φερει σε επαφη με τα παραπανω (ενδεικτικα και οχι δεσμευτικα), απλα τους αξιζε μια αναφορα!