Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ενας εξαιρετικος κανονας


Εχουμε και λεμε:

Αν καθε κανονας εχει μια εξαιρεση που τον επιβεβαιωνει (οπως διατεινονται πολλοι) τοτε αυτος ο κανονας (οτι δηλαδη "καθε κανονας εχει μια εξαιρεση που τον επιβεβαιωνει") θα πρεπει να εχει κι αυτος μια εξαιρεση. Συνεπως θα πρεπει να υπαρχει ακριβως ενας κανονας χωρις εξαιρεση· που θα ισχυει δηλαδη σε ολες τις περιπτωσεις. Κατι ομως που αντιτιθεται στην αρχικη συνθηκη, οτι δηλαδη "καθε κανονας εχει μια εξαιρεση που τον επιβεβαιωνει", αρα ειναι ατοπο, κι ετσι αποδεικνυεται πως δεν ισχυει ο αρχικος ισχυρισμος.

Μια λυση σε αυτο το παραδοξο ειναι η εξης: αναζητωντας εναν κανονα ο οποιος να επιβεβαιωνεται χωρις εξαιρεση και συνεπως να επιβεβαιωνει τον κανονα οτι "καθε κανονας εχει μια εξαιρεση που τον επιβεβαιωνει" καταληγουμε πως ο μονος τετοιος κανονας ειναι ο ιδιος ο κανονας που λεει οτι "καθε κανονας εχει μια εξαιρεση που τον επιβεβαιωνει". Δηλαδη καταληγουμε στο οτι υπαρχει ενας κανονας που δεν εχει εξαιρεση, κι αυτο ειναι κατι που επιβεβαιωνει το οτι ολοι οι κανονες εχουν μια εξαιρεση που τους επιβεβαιωνει.

Κι ετσι ολοι ειμαστε ευχαριστημενοι!

4 σχόλια:

Jirashimosu είπε...

Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος.
Αγχώθηκα.
Φαντάσου να το καταλάβαινα κιόλας...

Aντώνης είπε...

Εγώ τώρα είμαι η εξαίρεση ή είμαι ο κανόνας; Κι αν είμαι η εξαίρεση γιατί δεν είμαι ο κανόνας? Αλλά πάλι να είμαι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση? Μήπως είμαι η εξαίρεση που θα γίνει κανόνας??? Ουφ!!! Πολύ μπερδεύτηκα τώρα! Φωτογράφε, τράβα μια φωτογραφία, μπορεί να μαι και φαινόμενο!

Συνήθης Ύποπτη είπε...

Ευφυέστατο. Εύγε. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να μην το καταλαβαίνει.
(Επίτηδες το λέω για να κομπλεξαριστούν οι από πάνω που όλο μορφωμένοι είναι και πια όλα τα ξέρουν).
:P

Albert είπε...

Ο κανόνας σου είναι εξαιρετικός.
Αποτελεί λοιπόν μια εξαίρεση.

Ο προϊστάμε.. ;)